(EN) Життя. Здоров'я. Перемога

НОВИНИ управління

Опубліковано 19 Березня 2020 Четвер 16:12

Як протидіють коронавірусу у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Операція «stop коронавірус», Або як у Національній академії сухопутних військ запобігають поширенню СОVID-19

Як повідомляє АрміяInform, у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного створено Оперативний штаб із протидії коронавірусу. Вживають найрізноманітніших заходів запобігання проникнення цієї небезпечної інфекції на територію навчального закладу. Головна мета – убезпечити кількатисячний колектив від зараження і захворюваності. Якою реально є боротьба зі смертельною інфекцією, яких зусиль докладає керівництво вишу на чолі з генерал-лейтенантом Павлом Ткачуком і особовий склад, аби не допустити розповсюдження СОVID-19 у військовому колективі? Про це піде мова в матеріалі…

Усе починається з контрольно-перепускного пункту…

Це перша лінія оборони з інфекцією. Відтоді, як у країні введено карантин, тут, на КПП, від ранку чергує лікар із пірометром – пристроєм електронного вимірювання температури. Цього дня чергування випало на лікаря лазарету лейтенанта медичної служби Олександру Головащенко.

– У мої обов’язки входить перевірка стану здоров’я всіх військовослужбовців і працівників ЗС України, які приходять на службу й роботу зранку і після обіду. Починаю, як правило, з опитування: чи не має скарг на здоров’я. Потім вимірюю температуру внутрішньовушним пірометром, − розповіла лікар.

Процедуру фахівець робила швидко і без помітних затримок. Декілька секунд, і на електронному табло невеличкого приладу висвітилась температура тіла.

– Якщо під час огляду температура людини вища за 37 градусів, ми на місці видаємо особі одноразову маску і скеровуємо для подальшого огляду в наш лазарет. Там відбувається поглиблене обстеження пацієнта. І за потреби, коли виникають будь-які сумніви чи підозри, можемо направити хворого для подальшої консультації до військового шпиталю, − уточнила алгоритм дій в разі виявлення хворого з підвищеною температурою медпрацівник.

Як зауважив начальник лазарету лейтенант медичної служби Сергій Рибас, весна – сезон гострих респіраторних захворювань. Але навіть таких хворих у лазареті перебуває дуже мало, до п’яти осіб. Водночас до людей з підвищеною температурою і симптомами інфекційних захворювань, за теперішніх обставин, увага особлива.

До речі, завершуючи розповідь про першу лінію оборони, слід зауважити, що вже тут, на КПП, є і дезінфікуючий засіб для рук, яким можуть скористатися всі, хто йде до Академії.

Час на приймання їжі збільшено. А до їдальні запускають не підрозділами, а групами

Про те, що у виші введено повну заборону на проведення шикувань, а ранкову фіззарядку проводять за індивідуальним планом, АрміяІnform вже повідомляла. Взагалі в Академії робиться все, щоби запобігти будь-якому скупченню особового складу як на відкритій території, так і в навчальних аудиторіях, і навіть у їдальні. Останній об’єкт можна назвати взагалі стратегічним. Тут і так завжди були особливі вимоги до санітарно-гігієнічних норм, а із загрозою проникнення коронавірусу вживають безпрецедентних заходів.

– Почну з того, що кожна нова зміна кухарів проходить додаткове обстеження медпрацівником, включаючи температурний скринінг. Весь персонал працює у масках і захисних рукавичках. Прибирання й дезінфекція робочого місця – регулярні. Крім того, змінено принцип запуску людей в їдальню. Якщо раніше курсанти приходили в складі підрозділів, а це близько півтори сотні осіб одночасно, то нині групами від 10 до 20 чоловік. Про те, що до зали вони заходять ретельно помивши руки і продезінфікувавши їх, я вже і не мав би наголошувати, бо все доведено до автоматизму, − розповів начальник їдальні старший сержант Володимир Вижга.

Щоб курсанти вільніше почувалися за столами, удвічі збільшено загальний час для приймання їжі. Це дає змогу збільшити інтервали між групами, зменшивши таким чином вірогідність контакту людей.

Їдальню додатково обладнано системою німецької компанії Ecolab для одночасного миття і дезінфекції усіх поверхонь, а також кухонного обладнання. Почали її встановлювати ще задовго до спалаху пандемії у світі, адже гігієна й високі санітарні стандарти в Національній академії – завжди один із головних пріоритетів. А нині − тим паче.

– Навчальний заклад закуповує лише потрібні концентровані засоби для прибирання і дезінфекції харчоблоку. Такі системи стоять, для прикладу, у сучасних ресторанах та кафе, бо є гарантією чистоти пункту харчування і відповідають стандартам Євросоюзу, − розповів представник компанії-постачальника Богдан Чоп, який закінчував тестувати щойно встановлену систему.

Чистота асоціюється з безпекою

Взагалі слово «чистота» в Академії сприймається не інакше, як дихати, якісно жити і найголовніше – перебувати у безпеці.

– Силами наряду не менше трьох разів на добу відбувається провітрювання приміщень. Вологе прибирання підлоги напевно робиться до десяти разів. А дезінфекція дверних ручок, билиць ліжок, спинок стільчиків, підвіконь, перил й інших місць, з якими найбільше контактують курсанти, і того більше. Медпрацівникам для цього щодня видають спеціальний розчин із вмістом гладіазину. Закуплено гель-антисептик, який курсанти використовують для дезінфекції рук перед прийманням їжі. Нині встановлюємо бактерицидну лампу, яку отримали, − показавши на стелю спального приміщення, розповідав начальник навчального курсу старший лейтенант Руслан Шолубко і додав, що на курсі немає випадків захворювань, навіть на ГРЗ.

Як розповів начальник факультету бойового застосування військ полковник Олександр Тимощук, для запобігання можливого поширення коронавірусу з-за меж закладу, першокурсники і другокурсники сидять, що називається, «на казармі».

– Додому ходять тільки одружені курсанти. Такі ж правила і для старшокурсників. Виняток – старшокурсники, які знімають у місті помешкання. Інші проживають у казармах. Також курсанти попередили батьків, щоб на час карантину їх не навідували навіть у вихідні. Безпека – пріоритет, − зауважив полковник Олександр Тимощук. – Утім, якщо епідемічна ситуація погіршиться, можуть вжити і радикальніші заходи – всіх військовослужбовців повністю ізолюють у виші й унеможливлять будь-який контакт із «зовнішнім світом», навіть через командирів і викладачів. Сподіваюсь, до цього не дійде і ефективними стануть ті заходи, яких ми вживаємо. Головне – щоб спрацювала свідомість кожного.

Уже наприкінці тижня майбутні випускники, зокрема факультету бойового застосування військ, виїдуть на полігон. Це дасть змогу зменшити кількість особового складу в пункті постійної дислокації і звільнити частину аудиторій для перерозподілу навчальних груп для занять у меншій кількості людей. Хоча групи вже поділені по 10 осіб. І це теж один із запланованих заходів запобігання СOVID-19.

Такі перестороги не повинні дивувати нікого. Адже курсанти військових вишів – це, насамперед, військовослужбовці. Їхнє завдання – здобувати військовий фах. Тим паче, нині в країні особливий період. Окрім того, армія завжди була, є і буде останнім форпостом за будь-якої кризи: воєнної, техногенної, епідеміологічної тощо. А український воїн – та людина, яка має захищати все суспільство в цілому і кожного українця зокрема.

Як підсумував начальник медслужби Національної академії сухопутних військ підполковник медичної служби Микола Костенюк, наразі мова щодо захворюваності на коронавірус у Академії і Львівському гарнізоні не йде. Стабілізується ситуація із захворюваністю на гострі респіраторні вірусні інфекції, гострі тонзиліти, вітряні віспи й інші інфекційні захворювання. Проте медична служба працює над тим, щоб поповнити запаси медикаментів, індивідуальних засобів захисту, дезінфекторів. Зокрема, вже придбано 10 тонн спиртовмісного засобу для дезінфекції і близько 30 бактерицидних ламп. Триває накопичення медичних масок для убезпечення особового складу добового наряду. А головне – ведеться комплексна робота, зокрема й інформаційна, щоб не пропустити невидиму вбивцю у свій дім.